UZ Gent laboratoriumgids     Code of Stukje omschrijving
 
 
Hoofdmenu Labgids
  Neisseria gonorrhoeae DNA NGDNA
   Afdeling: Moleculaire Diagnostiek: Microbiologie
Staaltype(s)U Urinestaal , WIS Wisser
Uitvoering 2x per week (op maandag en op vrijdag) / Antwoordtijd = 9 dagen
Opmerkingen
De voorkeurstechniek voor de diagnose van N. gonorrhoea (aangifteplichtig) is PCR. Deze analyse wordt uitgevoerd op vaginale, cervicale, urethrale, anale en keelwissers (oranje Abbott multicollect wissers) of op eerstestraalsurine (urine opvangen in een steriel potje en overbrengen in Abbott multicollect buisjes met behulp van een pipet).

De bacteriŽle kweek met gevoeligheidsbepaling is minder gevoelig en wordt enkel uitgevoerd op expliciete vraag. Indicaties hiervoor zijn:
> wanneer om welke reden dan ook gekozen wordt voor een andere therapie dan ceftriaxone, omdat resistentie voor andere antibiotica geregeld waargenomen wordt
> bij aanhoudende klachten na behandeling
De kweek wordt uitgevoerd op vaginale, cervicale, urethrale anale en keelwissers (roze Copan Eswab wissers of fijne oranje Copan Eswab wissers) of eerstestraalsurine (opvangen in een steriel potje). Oranje Abbott multicollect wissers zijn NIET geschikt voor kweek.
Bij gebruik van de fijne oranje Eswab wissers: gelieve deze (i.t.t. de roze Eswab) NIET in het transportmilieu te laten zitten maar goed uit te schudden (ronddraaien in transportmedium) en nadien te verwijderen. 
Aanrekening 550911 (550911 - 550922 B 400 Opsporen van Neisseria Gonorrheae door een techniek van moleculaire amplificatie (Maximum 1) (Cumulregel 70) Klasse 16)
Cumulregel 70: De verstrekkingen 550911 - 550922 en 549312 - 549323 mogen niet onderling worden gecumuleerd.
Accreditatie Nee
Verantwoordelijke Dr. apr.biol. L. Coorevits
  Laatste bijwerking Glims: svhaelst op 24/08/2020 11:05   Laatste manuele bijwerking: EMDM op 26/11/2018

Labogids www.uzgent.be/labgids